Árak
Legolcsóbb ár
Fokhagyma 1 190 Ft/kg
Átlagár
Fokhagyma 1 690 Ft/kg
Legdrágább ár
Fokhagyma 3 490 Ft/kg
A alapanyag
mentése
A fokhagyma olyan alapanyag, amit évszázadok óta használnak az ételekben, hogy egyedi, jellegzetes ízt adjanak a finomságoknak.
Ez a kicsi de erős ízű növény nagyon sokoldalú, használható pörköltekben, levesekben, szószokban, de akár sült húsok és zöldségek mellé is.
A fokhagyma nem csak az ízéért szeretett, hanem a rengeteg egészségügyi előnye miatt is.
Gazdag forrása az allicinnek, egy kéntartalmú vegyületnek, amelyről ismert, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentését.
Az alapanyag képei
Részletes ismertető
A fokhagyma a hagymafélék családjába tartozik, számos más növénnyel, például a hagymával, a póréhagymával és a snidlinggel együtt nő.
Bár erős íze miatt gyakran használják fűszerként, valójában zöldség, és az ételekbe általában apróra vágva, préselve vagy zúzva esetleg cikkekben kerül bele.
A fokhagyma remek forrása a C- és B6-vitaminnak, a mangánnak, a szelénnek és az antioxidánsoknak, köztük az allicinnak és a kvercetinnek. Mindezek az összetevők együtt járulnak hozzá a fokhagyma sokoldalú egészségügyi előnyeihez.
Sokszor mondják, hogy a fokhagyma általában egy jó étel alapja, legyen az egy pörkölt, leves, tészta vagy grillezett hús. A fokhagyma íze nélkülözhetetlen egy jó konyhában.
Tápérték
100 g alapanyagban
Fehérje: 6.36 g
Szénhidrát: 33.06 g
Zsír: 0.5 g
Kalória: 149 kcal
Vitaminok (100 g alapanyagban)
B1-vitamin (tiamin): 0.2 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.11 mg
B3-vitamin (niacin): 0.7 mg
B5-vitamin (pantoténsav): 0.596 mg
B6-vitamin: 1.235 mg
C-vitamin: 31.2 mg
E-vitamin: 0.08 mg
K-vitamin: 1.7 µg
Folsav: 0.3 µg
Ásványi anyagok (100 g alapanyagban)
Kalcium: 181 mg
Vas: 1.7 mg
Magnézium: 25 mg
Foszfor: 153 mg
Kálium: 401 mg
Réz: 0.299 mg
Cink: 1.16 mg
Mangán: 1.672 mg
Szelén: 14.2 µg