Hirdetés 1
Hirdetés 2

Árak

Tájékoztató jellegű árak az alapanyagról.

  A alapanyag
  mentése

  A Só az egyik leggyakrabban használt hozzávaló a konyhában. Só nélkül gyakorlatilag nincs is konyha. Kiemeli az ételek ízét, miközben a szervezetünknek is rendkívül fontos.

  A só segít a főzési folyamatokban, például a tésztafőzés során segít megőrizni a tészta alakját és rugalmasságát, a húsok pácolásánál pedig segíti a fűszerek bejutását a húsba.

  A só, vagy pontosabban a nátrium-klorid, fontos az idegek és izmok megfelelő működéséhez, és szabályozza a test folyadékszintjét. Óvatosan kell bánni vele, mert túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez vezethet.

  A só használata lasssíthatja, megakadályozhatja az élelmiszerek romlását, mivel képes megkötni a vizet, így megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását.

  A sónak különböző típusa vannak, mint például a tengeri só, a himalájai rózsasó, a kősó, vagy a finomított asztali só, jódozott só.... Mindegyik más-más ízt és textúrát ad az ételekhez, így a megfelelő só kiválasztása hozzájárulhat az étel ízének és minőségének javításához.

  Mindezek mellett a só nyomokban tartalmazhat más ásványi anyagokat is, például a tengeri só és a himalája rózsasó esetében. Mindemellett a legtöbb étkezési só nem jelentős tápanyagforrás, a legfontosabb a nátrium tartalma, ami vitalitásunk megőrzése érdekében elengedhetetlen, azonbgan ahogy azt már leírtuk, óvatosan kell vele bánni, mivel túlzott fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat.

  Hirdetés 3

  Részletes ismertető

  A só több mint egy egyszerű alapanyag, fontos eszköz a konyhában. A só kristályok az ízek harmóniáját hozzák létre, amikor az édes ételeinkből a savanyú ízt kivonják és a savanyú ételekből pedig az édes ízeket kiemelik.

  A só jelenléte a konyhában évezredekre nyúlik vissza. Az ókori rómaiak is használtak sót az ételek ízesítéséhez, a húsok tartósításához, és még a sebek fertőtlenítésére is. Az idők során a só használata elterjedt a világ minden táján, és manapság már elengedhetetlen része a mindennapi főzésnek.

  A só nemcsak az ételek ízét emeli ki, hanem az ételek textúráját is javítja. A tészták esetében a só segít a glutén hálózat kialakításában, így a tészta rugalmas és kemény lesz, nem esik szét a főzés során. A sós vízben főzött tészta is finomabb és ízletesebb lesz, mint a só nélkül főzött.

  A húsok pácolásánál a só fontos szerepet játszik, mivel segít a fűszerek és az ízek bejutását a húsba. A só bejut a hús szöveteibe, és így még mélyebb, gazdagabb ízt ad a húsnak. A sós páclé a húsok felületén egy védőréteget képez, ami segít megőrizni a nedvességet a húson belül a sütés vagy a grillezés során.

  Az édességek esetében a só kiegyensúlyozza az édes ízeket, így a desszertek nem lesznek túl édesek. A sót gyakran használják sütés során is, ahol segít a sütőpor és a sütőszódában lévő vegyületek aktiválásában, így a sütemények könnyebbek és lazábbak lesznek.

  Összefoglalva, a só létfontosságú az ételek ízének és textúrájának javításában, és bár nagy mennyiségben egészségügyi kockázatot jelent, megfelelő használattal fontos része a konyhai művészetnek.

  Tápérték

  A tápértékeket, vitaminokat, ásványi anyagokat tápanyagokat elsősorban a konyhai felhasználás szempontjából általános becsült adatok alapján jelezzük azokra a tulajdonságokra, melyek feltüntetése  az alapnyag szempontjából valóban érdemleges, így a  teljesség igénye nélkül. 

  100 g alapanyagban

  Fehérje: 0 g

  Szénhidrát: 0 g

  Zsír: 0 g

  Kalória: 0 kcal

  Ásványi anyagok (100 g alapanyagban)

  Nátrium: 39 mg

  Kálium: 52 mg

  Kalcium: 24 mg

  Magnézium: 1 mg

  Foszfor: 0.3 mg

  Általános étkezési (asztali) só.

  Megfőznéd? Kérdésed van? Tedd fel most., hogy választ kaphass rá!
  Megfőzted? Van egy jó tipped az alapnyaghoz? Oszd meg a többiekkel!
  Hozzászólnál? Ne habozz írd le most!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Hirdetés 4
  Hirdetés 4